Ugrás a fő tartalomra

Tarkaréti Kollégium

A 400 fős kollégium Budapest X. kerület zöldövezetében található, 15 percre a kék (Kőbánya-Kispest) és a piros (Örs Vezér tere) metró végállomásától. Az egyetemi közösségbe való beilleszkedés és az életre szóló barátságok kialakulásának egyik legfontosabb színtere a kollégium.

Az épület fejújítása és fejlesztése folyamatosan zajlik, az elmúlt évek felújításai során a kollégiumi szobák egy jelentős része megújult. Ennek köszönhetően a teljes lány oldal új szobákkal várja a jövendőbeli lakóit. 2020-ban az épület új nyílászárókat és külső hőszigetelést is kapott.
A kollégisták öt szinten, 3 ágyas szobákban kapnak elhelyezést, melyekhez tartozik: előszoba, hideg-melegvizes mosdó, gardróbszekrény és hűtő. Minden szobában található internet-csatlakozási végpont, valamint Wifi hálózat is működik. Az emeleteken található női és férfi vizesblokk (fürdő és toalett), és két villanytűzhellyel és mikrohullámú sütővel ellátott konyha. A földszinten biztosítunk mosási-szárítási lehetőséget. Mindezek mellett rendelkezik a kollégium saját könyvtárral, ahol társasjátékok is kölcsönözhetők. Továbbá számítástechnikai terem és tanulószoba is igénybe vehető. Sportolási lehetőségként a 2017-ben átalakított és jól felszerelt konditerem várja az edzeni vágyókat. A sörpong bajnokságok, közös bulik, főzések, társas estek és egyéb rendezvények eredményeként erős, és sok éven át tartó barátságok alakulhatnak ki. Emellett a kollégiumi légkör lehetővé teszi az egyetemi tanulmányok lehető leggördülékenyebb előmenetelét. A közös csoportok, társaságok révén a kollégistáknak sokkal több lehetőségük van diáktársaik segítségét kérni egy aktuális tanulmányi vagy egyéb problémával kapcsolatban, és a térbeli közelség miatt a segítség általában rendkívül gyorsan érkezik.

Mindent összegezve a Tarkaréti Kollégium fiatalos, felszabadult légköre ideális teret nyújt az újdonsült egyetemisták kapcsolatépítéseihez, önálló életük megkezdéséhez, illetve életre szóló élmények és tapasztalatok megszerzéséhez.  

Hasznos tudnivalók

Portaszolgálat

  • Telefonszám: +36 1 262 4511
  • Az épületben 0-24 órás portaszolgálat működik.
  • A portások leellenőrzik a kártyához tartozó fénykép alapján, hogy valóban a kártya jogos tulajdonosa használja-e a kártyát a belépéshez; röviden azonosítják a kollégistákat.
  • A belépőkártyát csak az arra jogosult személy használhatja, a kártya átadása fegyelmi eljárást von maga után.
  • A portán lehet regisztrálni az érkező vendégeket, a műszaki hibákat és a mosógép használatot is.
  • A portán található az elsősegélydoboz.
  • A portán belépőkártya ellenében lehet kölcsönözni a takarító eszközöket (partvis, lapát, felmosó, porszívó,vasaló).

Beléptetőrendszer

  • A kollégiumban forgóvillás,kártyás beléptetőrendszer működik. A belépőkártyát minden kollégista a beköltözéskor kapja meg.
  • A beköltözéskor kapott kártyát a lakó köteles a ki-belépéskor használni, a beléptető rendszert átlépni vagy alatta átbújni, és a kártyát átruházni TILOS!
  • Belépéskor a villákba épített leolvasó elé kell a belépőkártyát helyezned, ekkor a portások leellenőrzik a kártyához tartozó fénykép alapján, hogy valóban a kártya jogos tulajdonosa használja-e a kártyát a belépéshez; röviden azonosítják a kollégistákat. Ezután kérhetitek a portásoktól a szobakulcsokat.
  • A kártya elvesztése esetén, kérjük, írj levelet a tarkakolititkarsag@uni-corvinus.hu e-mail címre, hogy a lehető leghamarabb új kártyát kaphass.

Látogatófogadási rend

  • A Lakók minden nap 7 órától 23 óráig térítés nélkül fogadhatnak látogatókat (maximum 3 főig, a felett csak írásos engedéllyel).
  • A Lakó minden nap este 23 órától reggel 7 óráig maximum 1 fő látogatót fogadhatnak a szobatárs(ak) egyhangú beleegyezésével.
  • A látogatófogadás térítési díját a HTJSZ tartalmazza.
  • A kiírás/kiszámlázás a portaszolgálat által vezetett nyilvántartás (Látogató nyilvántartás) alapján történik, amit a vendégfogadó a bejelentéssel egyidejűleg köteles kitölteni és aláírni.
  • A látogató nyilvántartási füzetet a portán úgy kell vezetni, hogy abból a látogatót fogadó Lakóneve, szobaszáma, neptun kódja továbbá a látogatásban érintett naptári napok dátuma és pontos ideje egyértelműen megállapítható legyen, és azt a fogadó Lakónak alá is kell írnia látogatója fogadásakor. A nyilvántartásban a látogató nevét és arcképes,személyazonosításra alkalmas igazolványszámát is szerepeltetni kell.
  • A látogatója ideiglenes, vendég belépőkártyát kaphat, és így kollégiumban történő tartózkodása biztosítottá válik.
  • A látogató viselkedéséért a látogatót fogadó Lakó teljes felelősséggel tartozik.
  • Egy Lakó egy hónapban maximum 15 alkalommal fogadhat térítés ellenében látogatót, egyszerre egy főt, illetve egy látogató hetente maximum három alkalommal maradhat térítés ellenében a Kollégiumban. Ezen szabály megszegése esetén a Lakó a tárgyhót követő hónapban nem fogadhat térítési díjjal járó látogatót.
  • A látogatófogadás rendjét súlyosan megsértő Lakó határozott időre a látogatófogadásban korlátozható, vagy határozott időre attól eltiltható, míg a látogatófogadás rendjét és a Házirendet megsértő látogató a látogatófogadásból kizárható, súlyosabb esetben a kollégiumba történő belépése is korlátozható.
  • Ha ellenőrzés alkalmával látogatófogadási engedély nélkül bent tartózkodó személyt találnak a kollégiumalkalmazottai, a látogatót fogadó Lakó számára büntető pont adható. Az engedély nélkül bent tartózkodó személy a kollégiumból kitiltható.
  • Kiskorú látogatót kollégista csak abban az esetbe fogadhat, ha a látogató a látogatót fogadó közvetlen hozzátartozója (pl.: testvér), és a látogatófogadáshoz a szülők, vagy törvényes képviselők írásban hozzájárultak. A látogatófogadáshoz kiskorú esetében a kollégium adminisztrátorának engedélye és a szobatársak írásos hozzájáruló nyilatkozata is szükséges. A meglévő igazolások és engedélyek mellett is kiskorú látogatót csak azonos nemű lakók által lakott szobában lehet elhelyezni.

Orvos

A legközelebbi orvosi rendelő a Hárslevelű utca 19. szám alatt található. Bármilyen egészségügyi problémával Dr. Huszár Gabriellát lehet keresni.

Rendelési idő:

  • Hétfő 12.00 – 15.00
  • Kedd 08.00 – 11.00
  • Szerda 15.00 – 18.00
  • Csütörtök 08.00 – 11.00
  • Péntek 08.00 – 11.00

Mentálhigiénés tanácsadás, pszichológus

A Hallgatói Támogatás mentálhigiénés szakemberei minden corvinusos hallgató számára biztosítanak egyéni tanácsadást díjtalanul az egyetemen pszichológiai, tanulás és karrier témákban.

A tanácsadások nem alkalmasak az egyészségügyi vagy azonnali ellátást igénylő helyzetek kezelésére.

Ha azonnali segítségre van szükség a magad számára vagy valakinek a környezetedben:

  • Öngyilkossági szándék vagy egészségügyi vészhelyzet esetén  –  Hívd a 112-t!
  • Öngyilkossági gondolatok esetén – Kérj segítséget:   

Telefon: 116-123 

Könyvtár

A kollégium könyvtára a második emeleti társalgó helyén található, ahol több mint 3500 könyv közül válogathattok, és ebből 300 darab az elmúlt 2 évben került beszerzésre. A könyvtár használata minden kollégista számára díjmentes.Könyvtári szabályzat

Nyitva tartás:

  • Hétfő 21:00 – 22:00
  • Kedd 21:00 – 22:00
  • Szerda 21:00 – 22:00
  • Vasárnap 21:00 – 22:00

Vásárlás

A városból kifelé, Rákoskeresztúr (aka. Rákosborzasztó) határában található egy Tesco áruház (“Pesti úti Tesco”). Ide busszal érdemes kijönni. A 161-es és a 162-es busz is megáll a közelében, az 509. utca nevű megállónál kell leszállni.Tesco-t találsz még a Pillangó utcai metró megállónál is. Ha kijössz a metróból, menj át a Kerepesi úton, s a mellette lévő kisebb parkon. Innen már látni fogod a célt.
Találsz Interspart az Árkádban, s Matchot a Sugárban, mindkettőt az Örs vezér téren. Ha a házias ízeket szereted, akkor szeretni fogod a Cédrus vásárcsarnokot közvetlen az Örs vezér téri buszállomás mellett.

Gépterem

Gépteremnek a számítógéptermet hívjuk, az első emeleten találhatod meg a lifttel szemben, a bejárata bal kéz felé esik. Itt a Ti tanulmányaitokat, és adott esetben szórakozásotokat elősegítő számítógépek üzemelnek, melyekért nem kevés pénzt és energiát áldozott fel a kollégium, ezért mindenkinek érdeke, hogy vigyázzon rá.

Nyitva tartás:
A gépterem folyamatosan nyitva van. Ha a gépterem be van zárva (ami eléggé ritka), akkor annak bizonyára technikai oka van. Ilyenkor keress az ajtó környékén tájékoztató papírt a várható nyitásról.

Belépés a Gépterembe:
A gépterembe bejutni csak a belépőkártyáddal tudsz, mégpedig úgy, hogy hozzáérinted az ajtó jobb oldalán található beléptetőhöz (kifelé az eljárás ugyanaz). Vigyázat: a kártyával bemenni, illetve kijönni egyszerre csak egyszer lehet, tehát kétszer egymás után nem tudod lehúzni, mert a rendszer úgy érzékeli, hogy már benn vagy – tehát nem enged be még egyszer. Aki a gépteremben tartózkodik, annak kötelessége a belépőjét magánál tartani, tehát egy belépővel nem közlekedhettek ketten, annál is inkább, mert ha az egyikőtök kimegy, a másik nem tud kijutni. A gépteremért (anyagilag is!) azok felelnek, akik a rendszer szerint adott időpontban ott tartózkodnak. A különböző hardver elemeket (egér, billentyűzet, hangszóró, stb.) ne cserélgessétek a gépek között, mert nem véletlenül vannak az adott géphez csatlakoztatva.

Információk:
A gépteremben kamerás megfigyelőrendszer működik. Ezzel védjük a géptermet, a felvételeket pedig csak akkor keressük vissza, ha valami probléma megoldásához szükség van rájuk.

Szabályok:
A géptermi gépek az alábbi prioritási sorrendben használhatók:

  • Munka (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, programozás, Neptun, stb.)
  • Internet használata
  • Játék, egyéb


Amennyiben nem játszani, hanem dolgozni szeretnél, akkor kérjél meg valakit, aki éppen játszik, vagy Internetezik, hogy adja át Neked a gépet. Ha erre nem hajlandó, akkor keresd nyugodtan a Rendszergazdát, aki bunkósbottal nyomatékosítja majd kérésedet.

A gépeket a Júzer felhasználóval használhatjátok. Először is győződj meg róla, hogy be van-e kapcsolva (ekkor általában ég legalább egy LED a billentyűzeten, esetleg van kép is a monitoron, valamint levegőt fúj ki hátul, meg ilyenek. Ha nem tudod eldönteni, akkor megmozgathatod az egeret is, hátha feléled). Ha semmi sem változik, akkor a gép elején levő power gombbal kell bekapcsolni. Kis idő elteltével a gép úgymond “felbútol” (nem bútor!), és optimális esetben egy felhasználólistát látsz a képernyőn.

Felhívom a figyelmeteket, hogy a gépek 30 perc üresjárat (azaz ha hosszabb ideig nem érzékel semmilyen tevékenységet) után automatikusan kikapcsolnak. Ezt vegyétek számításba a gépek használata során. Ennek elkerülésére ha pl. filmet néztek, érdemes időnként megmozgatni az egeret. A leállási folyamat 29 perc után kezdődik, az ezt követő 1 percben már csak az esetleg nyitott munkátok mentésére van lehetőségetek – a folyamat megszakítására már nincs.

Ha már nem használod tovább a gépet, akkor a következőket tedd meg:

  • Zárj be minden futó programot.
  • Ha valaki oda akar ülni a géphez utánad, akkor egyszerűen csak jelentkezz ki, amit a Start Menü Kijelentkezés paranccsal tehetsz meg.
  • Ha nem vár senki a gépre, akkor a Start Menü – Kikapcsolás sort is lehet választani, amitől a gépek rövidesen ki is kapcsolnak maguktól.



TILOS:

  • Dohányozni;
  • Enni-inni (Ez azt is jelenti, hogy ételt és italt a gépterembe bevinni is TILOS!!!);
  • A számítógépekre bármilyen szoftvert telepíteni (ha valamit szeretnél, keresd fel a rendszergazdát!);

Kérünk továbbá mindenkit, hogy ne hagyjon szemetet maga után! A tanulmányaitokhoz/munkátokhoz használt papírokat is beleértve!

Internetelérés

Wifi

  • A kollégium wifi hálózatát igyekeztünk úgy megtervezni, hogy minden szobában elérhető legyen – ez a legtöbb szobában teljesül is.
  • A hálózat titkosítással és számos szűréssel van ellátva, ezért a hálózathoz csatlakozni a rendszergazdánál történő regisztráció nélkül TILOS.
  • Aki a kollégiumba költözik, igényelhet wifi hozzáférést a rendszergazdától, ha a számítógépében van a csatlakozásra alkalmas wifi kártya.


TILOS:

  • A számítógép hálózathoz illetéktelenül csatlakozni, azon törvénysértő tevékenységet folytatni
  • A hálózatot vagy a hálózati eszközöket bármilyen módon megtámadni
  • A hálózati kapcsolatot bármilyen módon (routeren és számítógépen keresztül is) megosztani
  • Saját wifi hálózatot üzemeltetni
  • A hálózaton fájlcserélő programokat használni (dc, torrent, stb.). Ez a szolgáltatás egy hónapos felfüggesztésével jár, továbbá a kollégium vezetősége mellett azonnal bejelentésre kerülnek a BCE Informatikai Szolgáltató Központ munkatársai felé. Az Egyetem részéről a felhasználó további jogi lépésekre számíthat, ezek következményeit is a szabályt megsértő felhasználó viseli.
  • Az internetről hetente 5Gb-nál többet feltölteni, vagy 50Gb-nál többet letölteni (a belső hálózat forgalma nem korlátozott)


Fentiek megsértése esetén a szolgáltatást meghatározott időre felfüggesztjük, ami nem jár a szolgáltatásért befizetett díj visszatérítésével. A letiltás nem halasztható, azonnal életbe lép.

Hibabejelentés

Beköltözéskor fellelt, illetve év közben keletkezett műszaki jellegű hibákat a tarkakoli@uni-corvinus.hu címen kérjük jelezni a kollégium vezetése felé vagy a portán található karbantartó füzetben lehet jelezni.

Szolgáltatások

Takarító eszközök

  • partvis és lapát
  • felmosó vödör és mop
  • vasaló
  • porszívó

Mosási lehetőség

A kollégiumban a földszinten mosókonyha található, 4 mosógéppel és egy szárítóval.A gépekhez a portán tudtok érmét kérni. Kérünk mindenkit, hogy használja a portára kihelyezett mosófüzetet, hogy könnyen tervezhető legyen a mosás.

Tanulószoba

A kollégium földszintjén az aula szomszédságában található tanulószoba, mely folyamatosan a lakók rendelkezésére áll. A tanuló kulcsát a portáról lehet felvenni kollégiumi kártya ellenében

A tanulószobákban őrizetlenül hagyott tárgyakért a Kollégiumnem vállal felelősséget. 

Konditerem

Az alagsorban egy jól felszerelt konditerem található. A konditermet regisztráció ellenében, szemeszterenként 7500Ft-ért használhatják a kollégium lakói. A konditerem használatához el kell fogadni az erre vonatkozó konditermi szabályzatot.

Kerékpár tároló

A kollégiumi portánál kérhető el a kerékpár tároló kulcsa.

Gépterem

A kollégium 1. emeletén található a gépterem, belépés a kollégiumi kártyával lehetséges. A terem használatához el kell fogadni az erre vonatkozó géptermi szabályzatot. Korlátlanul használható.

Kosárlabda

A kosárpálya a kollégium előtti aszfaltozott területen található. Az aszfalt minősége nem a legjobb, de a palánkok teljesen rendben vannak, így jó társasággal vagy akár egyedül is jó kikapcsolódás a koliban a kosarazás. Ha nincs labdád, kérhetsz a portán.

Focipálya – udvar

A kollégium mögötti füves területen van a focipálya. Az utóbbi időben nem sokat használják, inkább a kosárpálya melletti aszfaltos területen játszanak kiskapura a kollégisták (a kiskapukat tároló „ketrec” kulcsát a portán lehet elkérni). Ha nincs, labdát kérhetsz a portán.

Ping-pong

A bejárattal szemben található a ping-pong asztal. Ütőket és labdát a belépőkártyád ellenében a portán kaphatsz. 

Csocsó

A csocsó asztal az aulában található. Labdát kártya ellenében a portán kaphatsz hozzá.

Térítési díjak

Kollégiumi térítési díjakat a Hallgatói Követelményrendszer 4. kötet / Hallgatói térítési és juttatási szabályzat 6. sz. melléklete tartalmazza.

Seniorok

  • Kalu Botond (általános)
  • Szilágyi Gábor (könyvtár)
  • Kaszó Szabina (általános)
  • Gábor Mészáros (szobabeosztás)


Senior segítők:

  • Ellátják a kollégium vezetője által rájuk bízott feladatokat,
  • Együttműködnek és támogatják a kollégium vezető és a műszaki koordinátor munkáját,
  • Felügyelik és betartatják a kollégiumi Házirend és egyéb szabályzatok rendelkezéseit, valamint az együttélés normáit,
  • Segítik a kollégisták beilleszkedését, problémáik megoldását,
  • Előre meghatározott beosztás alapján ügyeletet látnak el, az épületben biztosított 0-24 órás ügyelet részeként, 

Elérhetőség

Központi email címek: tarkakoli@uni-corvinus.hu
Cím: 1106 Budapest, Tarkarét u. 6


Ügyfélfogadás

Az ügyfélfogadás átmenetileg online formában üzemel. Kérjük, amennyiben kérdése van, e-mailben jelezze a titkárság felé a tarkakoli@uni-corvinus.hu email címen..

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.16. - 15:45:32